Crkvica sv. Ivana Trogirskog

kapela-sv.-ivana-trogirskog-2

Dva kilometara jugoistočno od Rogoznice na rtu Planka u pustom krševitom krajoliku 1332. godine sagrađena je crkvica sv. Ivanu Trogirskom. Crkvica je podignuta u znak zahvale za čudesni događaj, na mjestu gdje je prema legendi lađa u kojoj je bio trogirski biskup sv. Ivan, s kraljem Kolomanom, kod rta Planka, doživjela brodolom. Sveti Ivan Trogirski je spasio sve mornare i teret, čudotvorno hodajući po površini mora ne smočivši noge. Sav teret i lađa bili su spašeni te su mornari nastavili svoj put prema Šibeniku koji je tada pripadao trogirskoj biskupiji.

Crkva je orijentirana u smjeru istok-zapad, pripada gotičkom stilu s primjesama predromaničke tradicije. Zbog izloženosti moru i posolici, crkva se gotovo stopila s hridima.
Premda je na osamljenom mjestu, crkva je u posljednje vrijeme ponovno postala mjesto molitvi i prošnji sv. Ivanu Trogirskom.

Oko crkve značajno je arheološko nalazište, a najveću vrijednost ima nalaz od oko 500 ulomaka posuda s grafitima (Diomed).

Misa više nema, nekada se služila na Uskrsni ponedjeljak, uz blagoslov polja.

Crkvica sv. Ivana do danas je odlično sačuvana. Malo zbog legendi koje ga prožimaju,  malo zbog procijepa klimatskih uvjeta, a malo i zbog idealnog sklada mora, neba i kopna: ovo mjesto nikoga ne ostavlja ravnodušnim . Sve one koji ga posjete osvoji magnetskom privlačnošću.

Taj najistureniji dio kopna hrvatskog dijela Jadrana, zemljopisne i klimatska razdjelnica Jadrana mjesto je gdje se nalazi i zadržava granica dvaju najjačih  vjetrova Jadrana –  juga i bure. Starosjedioci pričaju da su upravo na ovoj ploči ležale prekrasne sirene i svojim pjevom mamile pomorce.

  Leave a Reply

  Kontakt podaci

  Villa Ćapeta
  Uvala Stivašnica 65, Ražanj
  22 203 Rogoznica
  Telefon: +385 21 373 397
  Mobitel: +385 98 363 944

  Rooms

  Book a room

  Ime:

  Prezime:

  Email:

  Odaberi apartman:

  Dolazak:

    your selectionOK

  Odlazak:

    your selectionOK